Hakkımızda
Arkas Akademi Projesi Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Lucien Arkas'ın hayali olarak başlamıştır. Arkas Holding'in bir asrı aşan bilgi ve tecrübesini kitaplaştırarak çalışanlarına aktarabilme amacıyla faaliyete geçen bu proje tamamlanmıştır.
Proje kapsamında yaklaşık iki yıllık bir sürede toplam 23 kitap hazırlanmış, bununla birlikte çok değerli konu uzmanlarımız zorlu eğitim süreçlerinden geçerek eğitimci sıfatını da kazanmışlardır. Peki böyle büyük bir hayal nasıl gerçekleşti ve hangi aşamalardan geçildi?
Arkas Akademi Projesi'nin ilk adımı bu projeyi hayata geçirecek ekibin bir araya getirilmesiydi. Bu ekip Proje Sponsoru Timuçin Pekar, Proje Lideri Şengül Atalay, Proje Yöneticileri Çiğdem Erdoğan ve Selin Gökdemir, Proje Danışmanı Anadolu Üniversitesi öğretim elemanı Prof Dr. Ali Şimşek, öğretim tasarımcıları Çağrı Gülsoy, Eray Özkalay, Esra Demir, Gökmen Çakmak, Ömer Faruk Tanrıverdi, Sıtkı Barkın Sarı, Şebnem Karatepe ve Tevfik Barış Temirhanoğulları'ndan oluşan bir ekiptir.
Proje ekibinin oluşturulmasından sonra ihtiyaca göre modül başlıkları belirlendi. Bu modüller için birlikte çalışacak konu uzmanları ve tasarımcılar bir araya getirildi. İşte tam da bu aşamada modül hazırlanırken nasıl süreçlerden geçileceğinin ilk ipuçları verildi. Bu toplantıdaki tanışmayla birlikte herkesin hayalindeki resim biraz daha canlanmış ve amaçlar somutlaşmış oldu. Resmin tamamlanması ise sanıldığı kadar kolay olmayacaktı. Şirkete yıllarını vermiş çok değerli insanlarla bir aradaydık ve onlardan bu deneyimlerini bir kitaba sığdırmalarını istiyorduk. Bu konuda uzmanları ikna etmekte zorlandığımız zamanlar olduysa da ortaya çıkan ürün her iki tarafı da memnun etti. İçerik hazırlanırken, tasarımcılar da konu uzmanları ile iletişime devam edip içeriğin son halini alması için destek verdiler. Bazen tam bitti derken başa dönüldü, bazen bir bölüm baştan yazıldı, bazen de sorunsuz bir şekilde ilerlendi; ancak bir şekilde içerik yazımı sonlandırıldı ve yönetim onayına gönderildi.
Bir sonraki aşamaysa çapraz toplantıydı. Bütün konu uzmanları ve proje ekibiyle gerçekleşen bu toplantının amacı farklı modüllerde aynı şeyin anlatılmasını önlemek ve konular arasında tutarlılığı sağlamaktı.
Yönetimden alınan onay ve konu uzmanlarının çapraz toplantılarda konu başlıklarında hem fikir olmalarıyla birlikte tasarımcı, içerikteki ham bilgiyi tasarıma uygun hale getirdi. Artık tasarımcı başroldeydi. İşi zordu ve biliyordu ki tasarımın sonu yoktu. Bu bilinçle tasarım süreci başladı. Bu aşama her ne kadar konu uzmanlarından bağımsız bir süreçmiş gibi gözükse de öyle değildi. Tasarımcılar yine konu uzmanları ve proje danışmanıyla ortak bir şekilde işe yönelik eğitimlerin daha kalıcı olmasını sağlayan stratejilerle içerikleri zenginleştirdi. Eğitimler kullanılan eğitim stratejileriyle daha ilgi çekici hale getirildi.
Modüllerin tasarlanmasıyla eş zamanlı olarak konu uzmanları eğitimci olabilmek için proje danışmanı tarafından verilen 5 gün teorik, 2 gün pratik olmak üzere toplam 7 günlük bir eğitim sürecinden geçmişlerdir.
Sıra teorik olarak tamamlanan modüllerin pratikte, planlandığı gibi işleyip işlemediğini görmeye gelmişti. Bu aşama tüm ekip için oldukça heyecan vericiydi. Pilot eğitimler hem konu uzmanlarının kendini sınadığı hem de kitapların yeterliklerinin görüldüğü ortamlardı. Eğitimler her bir eğitimin konu uzmanları tarafından bu konuda bilgisi az olan ya da olmayan Arkas çalışanlarına verildi. Bu sayede eğitimler testten geçmiş oldu. Çünkü pilot eğitimlerde katılımcılar tarafından bu eğitimlerin çok faydalı olduğu, tam olarak eğitim ihtiyacını karşıladığı gibi geri bildirimler aldık ve bu da bize Arkas Akademi'nin ne kadar doğru bir adım olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Eğitimler verilmişti ancak daha yapılacak çok iş vardı. Pilot eğitimlerin ardından katılımcıların, tasarım ekibinin ve proje danışmanının önerileri dikkate alınarak yeni bir süreç içine girildi. Modül yeniden ele alındı, tüm eksiklikler tamamlandı ya da gerekli yerlerde çeşitli iyileştirmeler yapıldı. İşte bu aşamadan sonra tüm çalışma ekibi olarak sonuca iyice yaklaştığımızı hissetmeye başladık.
Ardından uzman bir redaktör desteğiyle modüldeki dil düzeltmeleri yapılarak tasarım ekibinin son kontrolü ve yönetim onayı alındı. Modüller son olarak matbaa baskısı için PDF formatına dönüştürüdü ve baskıya veridi.
Bizler bu projenin her aşamasında büyük keyif alarak çalıştık. Artık projeyi ve hayalimizi hayata geçirme zamanı! Arkas için bir ilk olan bu projenin meyvelerini siz değerli katılımcılarımızla paylaşmak bizi çok mutlu edecektir. Akademi öğrenen, öğreten, paylaştıkça zenginleşen ve sürekli yaşayan bir oluşumdur.
Arkas Akademi Projesi bize bu çatı altında bulunan çok değerli, tecrübeli insanların desteğiyle neler yapılabileceğini gösterdi. Projede emeği geçen herkese sonsuz teşekkürü bir borç biliriz. Arkas için daha da güzel çalışmalar ortaya koyabilmek dileğiyle...
İşte bir hayalin ve 100 yılı aşkın tecrübenin gözle görülür hali Arkas Akademi.
|